مجلات معتبر علمی

مطالب کاربردی مجلات معتبر علمی

۱. نشـریات ISI مؤسسه اطلاعات علمی ” Institute for Scientific Information ‏”

در سال ۱۹۶۰ با هدف علم‌سنجی و ارزیابی انتشارات علمی توسط یوجین گارفیلد راه‌اندازی و پس از او در سال ۱۹۹۲ به مؤسسه تامسون رویترز واگذار شد که در حال حاضر بانام Thomson Scientific شناخته می‌شود نشریاتی که توسط این مؤسسه نمایه می‌شوند(در فهرست مجلات آن قرار می‌گیرند)، اصطلاحاً مجلات ISI نامیده می‌شوند.

مجلات علمی برای قرار گرفتن در فهرست ISI با بررسی عوامل زیر به دقت ارزیابی می شوند:

• رعایت استانداردهای پایگاهISI ،
• سطح کمیته علمی مجله،
• تنوع بین‌المللی مقالات مجله
• نشر به‌ موقع شماره‌های مجله

ضریب تأثیر یا Impact factor (IF):

تعیین ضریب تأثیر مجلات علمی معتبر با هدف اعتبار‌سنجی مقالات علمی توسط این موسسه تعریف و یک شاخص کمی برای نشان دادن میزان استناد (رفرنس‌دهی) به مقالات آن مجله است. لذا براساس این ضریب مجلات به دو دسته : ISI دارای ضریب تأثیر JCR با اعتبار بالا و ISI فاقد ضریب تأثیر ISI Listed با اعتبار پایین تر تقسیم می شوند.
این کار توسط زیر مجموعه مهم این موسسه به نام WOK “Web of Knowledge” انجام و انتشار لیست مجلات معتبر (معروف به مجلات ISI ) توسط WOS ” Web of knowledge” منتشر می شود.
مجـلات SCI ( Science Citation Index ) ذیل موسسه اطلاعات علمی ISI یک نمایه استنادی است که تفاوت عمده ای با مجلات ISI ندارد
مجلات SCIE ( Science Citation Index Expanded ) نیز نسخه بزرگتر از SCI می باشد، با دو تفاوت در ضریب تاثیر و فرمت ارائه.

 

۲. مجلات اسکوپوس(SCOPUS)

اسکوپوس بزرگترین پایگاه چکیده و نمایه استنادی جهان و در عین حال، یکی از ابزار‌های کارآمد جستجوی منابع علمی است .این پایگاه توسط الزویر Elsevier راه‌اندازی شده است

شاخص SJR و شاخص Q

همانند مؤسسه اطلاعات علمی شاخص سنجش کیفیت مقالات با عنوان SJR* “Scimago Journal Rank “ که از نظر مفهوم شبیه به IF”ضریب تأثیر” است، ارائه شده، با این تفاوت که در محاسبه ضریب تأثیر همه استنادات از ارزش یکسانی برخوردار هستند، ولی در محاسبه شاخصSJR ، علاوه بر تعداد استنادات به کیفیت آن‌ها نیز توجه می شود.
اسکوپوس برای رتبه‌بندی مجلات خود از شاخص دیگری به‌ نام امتیاز چارک یا Quartile Score استفاده می کند که به‌اختصار به آن Q گفته می‌شود.
امتیاز چارک در چهار درجه Q1 , Q2 , Q3 , Q4 تنظیم شده که مجلات Q1 و Q2، از نظر اعتبار و امتیاز هم ‌پایه مجلات JCR هستند و مجلات Q3 و Q4 با مجلات ISI listed برابری می‌کنند.

۳. مجلات ISC ” Islamic World Science Citation Center ”
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام

این پایگاه که سامانه‌ای برای رتبه‌بندی مجلات و علم‌سنجی کشورهای اسلامی است و معیارها و استانداردهای علمی مخصوص به خود را دارد در سال ۲۰۰۸ به تأیید نمایندگان علمی کشور‌های اسلامی رسید.
بر اساس آن‌ها مجلات علمی چاپ شده در کشورهای اسلامی مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت کسب امتیاز لازم، آن‌ها را نمایه می‌کند.
پس از تامسون”ISI” و اسکوپوس، پایــگاه ISCسومین پایگاه معتـبر برای سنجـش عملکرد پژوهشـی کشورها به‌شمار می‌آید و اعتباری بالاتر از مجلات علمی-پژوهشی دارد.
مجلات ISC برخلاف مجلات ISI و اسکوپوس الزامی به نوشتن مقاله به زبان انگلیسی ندارند.

بیست و ششمین کنفرانس بین المللی شبکه های توزیع نیروی برق
اردیبهشت۱۴۰۱ – تهران IAEEE

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.